Spoznaj svet – cez workaway

„Pracujte v zahraničí, integrujte sa do miestnej kultúry, naučte sa jazyk, získajte nové zručnosti a známych… skrz workaway“

Na druhom CestoKlube v tomto semestri nám Katka Pazmanyová a Martin Poduška porozprávali o svojom dobrodružnom polroku v Južnej Amerike. Za vyše pol roka nielen precestovali veľkú časť kontinentu, ale aj dobrovolníčili na rôznych miestach, hlavne vďaka stránke workaway. A práve tú Vám predstavuje Katka, aj keď ešte zo staršej skúsenosti s týmto programom.

Workaway- čo to je?

S plánmi na leto je to vždy dilema-  brigáda? Cestovať? Spojiť to? Chcem stihnúť aj tábor, aj na Roháče by som chcela isť, vlastne aj splaviť Hron…a tak v skutočnosti horko-ťažko naškrabete mesiac času. Jedna z možností je Workaway! V čom to spočíva? Myšlienka je jednoduchá- za 25 hodín poctivej práce týždenne získate ubytovanie a stravu. Na stránke www.workaway.info nájdete  kopec ponúk z celého sveta. Nepál? Nový Zéland? Grónsko? Nie je problém! Ponúk je veľmi veľa. Od pomáhania pri výrobe čokolády, starania sa o ranč, po stavanie tree-houses v Keni. Stačí si vybrať kontinent, krajinu, či druh práce a nájdete si to svoje. Najlepšie na tom je, že to nejde cez žiadneho „sprostredkovateľa“. Bez toho aby ste sa zaregistrovali si prezeráte jednotlivé ponuky. Čo budete robiť, kde budete bývať, kto sú oni, kedy potrebujú pomoc, fotky miesta a odporúčania od ľudí, ktorí u nich boli. Po zaregistrovaní (29EUR/pár; 22EUR/osoba na 2 roky) sa vám ukážu kontaktné údaje a potom to je už jednoduché. Samozrejme, môže sa stať, že si s rodinou „nesadnete“, no úprimne, myslím si, že to, že niekto otvorí svoj domov pre druhých, hovorí tak trochu aj o ňom.

Moje skúsenosti

Keď sme s kamoškou s hrôzou zistili, že rok bez francúzštiny zanechal svoje stopy, bolo to jasné- musíme tam ísť. O workaway sme sa dozvedeli mesiac pred naším plánovaným odchodom a tak sme hneď poslali zopár mailov (pri plánovaní dopredu by sa dalo rodín vystriedať viac a tým pádom aj viac vidieť). My sme išli na mesiac do Bretónska. 200 ročný veľký kamenný dom, 800m od mora, Francúzsko- novozélandská rodina, práca- pomoc pri rekonštrukcii domu. Jasne, že sme si s nadšením nabalili šaty a plavky, však oceán! A počasie zradilo… vonku 20 °C, oceán mal 11 °C. Ale raz som sa odhodlala a priplával ku mne tuleň, takže to stálo za to! No a o inom :). Prvý deň sme si medzi sebou šuškali v akom neskutočnom bordeli žijú. Dom sa zatepľoval zvnútra, rozdrvenými novinami. Neviem, či si to viete predstaviť, ale lietalo to všade! A oni tie veci vôbec neodložili, ani neprikryli!). Do domu sa presťahovali na jeseň, prezimovali tam (a to myslím doslova- že vraj pri 5°C) a tak cely čas postávali okolo krbu. Aj s 5 ročným synom. Šialenci? Neviem, ale dnes ich za to obdivujem. Nie každý má odvahu nasťahovať sa do polo zbúraného domu, sám na tom pracovať a mať stále dobrú náladu. Okrem nás tam boli 2 Američania, 2 Taiwanky, 1 Talianka a 1 Novozélanďan, takže sme vytvorili celkom medzinárodný mix. A každý mal zaujímavé príbehy. Predtým tam mali 2 chalanov, ktorí stopovali cez celý svet a popri tom robili workaway (to je inšpirácia! J).

Práce bolo dosť- hektárový pozemok, obrovský dom. Dohodli sme sa a tak sme 3 celé dni pracovali a 4 dni mali voľno. Rodinu sme mali výbornú. Všetko nám ukazovala, všade nás brávala, vykrmovala nás (+5kg) a ťažko sa nám lúčilo. Neviem či by pre nich nebolo jednoduchšie zaplatiť si robotníkov. No spokojní sme boli všetci. Oni, že vidia, že niekto s radosťou stavia ich dom (aj keď nie dokonale), my, že tam sme a všetci, že si niečo odovzdávame a učíme sa od seba. Úprimne, teraz, keď vidím všetky tie vyumelkovane domy s IKEA nábytkom pôsobia na mňa tak chladno, neosobne.

Je to rozdiel keď človek spoznáva krajinu tým, že je súčasťou rodiny, alebo z hotelovej izby. A keď som potom v Paríži videla tých namosúrených ponáhľajúcich ľudí nešlo mi to do hlavy. Však šansóny, ženy v šatách na bicykli, bagety v košíku a 3 hodinové večere…pre mňa je Francúzsko to. A ja som to spoznala!

Je to len ďalšia možnosť ako okúsiť niečo iné. Ja som s tým spokojná…

Napísala Katarína Pazmanyová

Tak čo, ešte nemáte plány na leto?  Môžete to hneď napraviť – http://www.workaway.info/

Categories: Videli ste | Jeden komentár

Navigácia v článku

1 thoughts on “Spoznaj svet – cez workaway

  1. Ludovit

    Ahoj,
    mám 35 a premýšľam nad zmenou života a vidieť kus sveta …workaway sa mi páči a chcem sa opýtať, je možnosť v tej rodine povedzme ostať aj cely rok? 🙂 poprípade sa u nich tak zamestnať aby mal človek nejaké vreckové?

Pridaj komentár

Vytvorte si webové stránky alebo blog na WordPress.com.